Pasta pieczarkowa na łódeczkach z jajek

Składniki

jajka 4 sztuki
pieczarki duże 8 sztuk
szczypiorek cienki/pęczek 0.5 pęczka
majonez 2 łyżki
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia


Jajka gotujemy na twardo. W tym samym czasie w osobnym garnku gotujemy pieczarki w mocno osolonej wodzie.
Po ugotowaniu i ostygnięciu jajka przekrawamy po długości na pół, wyjmujemy żółtka i wrzucamy je do miseczki.
Szczypior i obgotowane pieczarki wrzucamy do blendera i miksujemy tak by pieczarki były w maluteńkich kawałeczkach, prawie zmielone. Żółtka mieszamy z takim pieczarkowym farszem i dodajemy majonez, sporo pieprzymy.
Dobrze sklejonym i wymieszanym farszem napełniamy jajka (możemy też nałożyć farsz na wierzch – nie tylko w otwory po żółtkach) i dekorujemy szczypiorkiem.