Żeby biszkopt się udał ważne jest ubicie białek - same białka należy ubić na sztywną pianę, później dodać cukier i dalej ubijać, aż piana stanie się sztywna i gładka (nie będzie w niej "czuć" kryształków cukru) potem należy dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa powiększy troszeczkę swoją objętość, późnej dodać mąkę, proszek i delikatnie wymieszać. Ciasto należy włożyć do nagrzanego piekarnika - to też jest ważne. Co do kremu - śmietana powinna być schłodzona, należy ją ubijać na pewno na dużych obrotach i tak długo, aż uzyska się odpowiednią - gęstą - konsystencję.
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 28 cm) albo prostokątnej blachy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na trzy części.
Białą czekoladę połamać i zalać gorącym mlekiem (100 ml). Wymieszać i ostudzić (ja osobiście stawiam miskę na garnku z wrzątkiem , wyłączonym i tak rozpuszczam czekoladę ). W osobnym naczyniu połamać mleczną i gorzką czekoladę. Następnie zalać je gorącym mlekiem (100 ml). Wymieszać i ostudzić. ½ litra śmietany z lodówki ubić i wymieszać z rozpuszczonymi zimnymi białymi czekoladami. Pozostałe ½ litra śmietany z lodówki ubić i wymieszać z rozpuszczonymi zimnymi kakaowymi czekoladami.
Na jedną część biszkoptu wyłożyć połowę białej masy śmietankowej, przykryć to biszkoptem i lekko docisnąć. Na biszkopt wyłożyć połowę kakaowej masy śmietankowej i przykryć znowu biszkoptem. Całość tortu posmarować po bokach i cienko na wierzchu kakaową masą a na nią tylko na wierzchu delikatnie żeby się nie pomieszały wysmarować białą masą. Tort udekorować orzechami laskowymi w czekoladzie bądź innymi elementami dekoracyjnymi. Schłodzić w lodówce, na drugi dzień jest najsmaczniejszy.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.