"Marynowane jajka przepiórcze"

Składniki

32 jajka przepiórcze
1 czerwona cebula
2 łodyżki selera naciowego
1 marchewka
30 ml oliwy z oliwek
300 ml białego wina
1 łyżka miodu
3 płaskie łyżeczki soli
250 ml octu jabłkowego
1 szklanka wody
1 gałązka rozmarynu
4 gałązki tymianku
1 ząbek czosnku

Sposób przyrządzenia

Do rondelka wlewamy oliwę i podgrzewamy na niewielkim ogniu.

W tym czasie obieramy marchewkę i kroimy w paseczki, tak samo kroimy łodyżki selera, cebulę kroimy w plasterki.

Warzywa podsmażamy na oliwie na złoty kolor, dodajemy zioła i czosnek. 

Następnie dolewamy wino oraz ocet i doprowadzamy marynatę do wrzenia. 

Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo.

Do wrzącej marynaty dodajemy wodę, miód oraz sól.
Ponownie doprowadzamy do wrzenia.

Jajka obieramy ze skorupek i wkładamy do szklanego, najlepiej przezroczystego naczynka 
(przepięknie się prezentują, choć zdjęcie trochę przekłamuje niestety kolory).

Gorącą marynatą zalewamy jajka i pozostawiamy na kilka godzin aż odrobinę zmienią kolor i wchłoną smak. ;)