32 jajka przepiórcze
1 czerwona cebula
2 łodyżki selera naciowego
1 marchewka
30 ml oliwy z oliwek
300 ml białego wina
1 łyżka miodu
3 płaskie łyżeczki soli
250 ml octu jabłkowego
1 szklanka wody
1 gałązka rozmarynu
4 gałązki tymianku
1 ząbek czosnku
Do rondelka wlewamy oliwę i podgrzewamy na niewielkim ogniu.
W tym czasie obieramy marchewkę i kroimy w paseczki, tak samo kroimy łodyżki selera, cebulę kroimy w plasterki.
Warzywa podsmażamy na oliwie na złoty kolor, dodajemy zioła i czosnek.
Następnie dolewamy wino oraz ocet i doprowadzamy marynatę do wrzenia.
Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo.
Do wrzącej marynaty dodajemy wodę, miód oraz sól.
Ponownie doprowadzamy do wrzenia.
Jajka obieramy ze skorupek i wkładamy do szklanego, najlepiej przezroczystego naczynka
(przepięknie się prezentują, choć zdjęcie trochę przekłamuje niestety kolory).
Gorącą marynatą zalewamy jajka i pozostawiamy na kilka godzin aż odrobinę zmienią kolor i wchłoną smak. ;)