Ciasto
mąka razowa lub krupczatka-1szkl.
mąka biała-1szkl.
śmietana 3-4 łyżki
masło ½ kostki
cukier brązowy-1/2 szkl.
cukier waniliowy-1łyżka
proszek do pieczenia-1łyżeczka
do przełożenia:
powidła śliwkowe-4łyżki
puszka masy kajmakowej
masło-1/2 kostki
do ozdoby:
czekolada
migdały
Z podanych składników wyrobic ciasto.
Gotowe ciasto zawinąć folią i odłożyć, na co najmniej dwie godziny do lodówki.
Rozwałkować ciasto podsypując mąką na placek o grubości około 1cm. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika.
Połowę masy kajmakowej,czyli około ½ puszki ucieramy mikserem z ½ kostki miękkiego masła na krem.Gotowe kawałki ciasta przekładamy powidłami śliwkowymi oraz częścią kremu kajmakowego.
Wierzch polewamy roztopioną czekoladą z kilkoma łyżkami mleka.
Dekoracja z masy cukrowej robiona własnoręcznie.