Składniki na wywar:
5 udek z kurczaka
3 marchewki
3 pietruszki
1 seler
1 por
sól
pieprz
3 listki laurowe
kilka ziarenek ziele angielskiego
żelatyna spożywcza na 2,5 l wody
Dodatkowo:
jajka ugotowane na twardo w całości
groszek
kukurydza
pietruszka natka
Wywar gotujemy jak na rosół. Warzywa i udka gotujemy na małym ogniu, gdy mięsko będzie miękkie, dodajemy przyprawy.
Po ugotowaniu wywar odcedzamy, odkładamy warzywa. Ja marchew kroję w ćwiartki aby potem ładnie ułożyć w blaszce.
Do wywaru dodajemy żelatnę według wskazań na opakowaniu.
W blaszce od babki układamy: natkę pietruszki, jajka w całości, kukrydzę, groszek, marchew, mięsko i całość zalewamy wywarem z żelatyną. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki.
Aby wyjąć "babkę" z blaszki należy na kilka sekund wstawić ją do miski z ciepłą wodą. Wtedy bez szwanku wyjdzie i będzie się pięknie prezentować na wielkanocnym stole.
SMACZNEGO!