Wielkonocny mazurek orzechowo-kajmakowy

Składniki

ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 kostki margaryny
2 żółtka
opakowanie cukru waniliowego
10 dkg drobno posiekanych albo zmielonych orzechów włoskich

MASA:
puszka skondensowanego słodzonego mleka
pół kostki masła
do ozdoby masa czekoladowa lub bakalie wg uznania

Sposób przyrządzenia

CIASTO:

Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem waniliowym.

Dołóż pokrojona w kostkę margarynę, oraz orzechy, żółtka i posiekaj nożem, aż powstaną drobne grudki. Zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok pół godziny.

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i połóż na blasze wysmarowanej tłuszczem.Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze 190 stopni C

MASA:

zamkniętą puszkę mleka włóż do garnka z woda i gotuj przez 2 godzinyna wolnym ogniu.

po ostygnięciu masy kajmakowej miksujemy ją z połową miękkiego masła.

Masą smarujemy zimne ciasto. pod masę można dać powidło śliwkowe. Ozdabiamy