50 dag łopatki wieprzowej bez kości
30 dag cielęciny
30 dag podgardla
50 dag wątróbki drobiowej
cebula
duża marchew
1/2 selera korzeniowego
3 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
sól
2 bułki kajzerki, namoczone w mleku
5 jajek
gałka muszkatołowa
2 łyżki ziaren marynowanego zielonego pieprzu
oliwa
masło i bułka tarta do formy
1. Mięsa (bez wątróbki) i warzywa kroimy w grubą kostkę
2. Dodajemy liście, ziele, doprawiamy solą i pieprzem.
3. Wkładamy do żaroodpornego naczynia i podlewamy 1/2 szklanki wody.
4. Pieczemy do miękkości, ok. 1 i 1/2 godz. w temp. 190°C. Wyjmujemy, studzimy.
5. Bułkę odciskamy z nadmiaru mleka i mielimy.
6. Surową wątróbkę mielimy.
7. Ostudzone mięso (bez listka i ziela) wraz z warzywami i sosem mielimy dwukrotnie.
8. Łączymy wątróbkę, bułkę, mięso, jajka, doprawiamy świeżo startą gałką i zielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. By sprawdzić smak , smażymy łyżkę masy na oliwie na patelni, próbujemy – jeśli trzeba, uzupełniamy przyprawy.
9. Dwie nieduże foremki keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Nakładamy masę do form. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i pieczemy ok. 1 godz.
SMACZNEGO!!