WIELKANOCNY PASZTECIK

Składniki

50 dag łopatki wieprzowej bez kości
30 dag cielęciny
30 dag podgardla
50 dag wątróbki drobiowej
cebula
duża marchew
1/2 selera korzeniowego
3 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
sól
2 bułki kajzerki, namoczone w mleku
5 jajek
gałka muszkatołowa
2 łyżki ziaren marynowanego zielonego pieprzu
oliwa
masło i bułka tarta do formy

Sposób przyrządzenia

1. Mięsa (bez wątróbki) i warzywa kroimy w grubą kostkę

2. Dodajemy liście, ziele, doprawiamy solą i pieprzem.

3. Wkładamy  do  żaroodpornego  naczynia  i  podlewamy 1/2 szklanki wody.

4. Pieczemy do miękkości, ok. 1 i 1/2 godz. w temp. 190°C. Wyjmujemy, studzimy.

5. Bułkę odciskamy z nadmiaru mleka i mielimy.

6. Surową wątróbkę mielimy.

7. Ostudzone mięso (bez listka i ziela) wraz z warzywami i  sosem mielimy dwukrotnie.

8. Łączymy wątróbkę, bułkę, mięso, jajka, doprawiamy świeżo startą gałką i zielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. By sprawdzić smak , smażymy łyżkę masy na oliwie na patelni, próbujemy – jeśli trzeba, uzupełniamy przyprawy.

9. Dwie nieduże foremki keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Nakładamy masę do form. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i pieczemy ok. 1 godz.

 

SMACZNEGO!!