Wielkanocna salatka jarzynowa - przepis. Przepisy na Sałatki warzywne, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Wielkanocna salatka jarzynowa
Wielkanocna salatka jarzynowa
usia rozsmakował(a) się w tym!
3 ziemniaki średniej wielkości
• 3 marchewki średniej wielkości
• 1 pietruszka
• 3 jajka
• 1 cebula
• 3 średnie ogórki kiszone
• 1 jabłko obrane
• 1 szklanka groszku konserwowego odsączonego, lub zielonego (mrożonego czy świeżego) ugotowanego
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz
• 125 ml śmietany (12% - 18%)
• około 125 ml majonezu (można dać więcej majonezu kosztem mniejszej ilości śmietany)
• 1 łyżeczka musztardy
Sposób przyrządzenia:
- Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę wyszorować (nie obierać). Ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, wystudzić, obrać ze skórek. Pokroić w kosteczkę.
- Jajka ugotować na twardo (5 i 1/2 minuty licząc od zagotowania się wody), pokroić w kosteczkę.
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przelać wrzątkiem na sicie i odsączyć.
- Ogórki i jabłka obrać i pokroić kosteczkę. Wszystkie składniki wkładać do dużej miski, dodać odsączony groszek. Doprawić solą (około 1 łyżeczka) oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem (około 1/2 łyżeczki).
- Śmietanę połączyć z majonezem i musztardą, dodać do warzyw, wymieszać. Jeśli sałatka wydaje się nam za sucha, można dodać więcej majonezu.
- Przełożyć do czystych salaterek i pokryć warstwą dodatkowego majonezu wymieszanego ze śmietaną, udekorować papryką, szczypiorkiem, groszkiem lub natką pietruszki.
smaczna i prosta. polecam serdecznie
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.