Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Keksówkę wysmarować tłuszczem i dokładnie wysypać bułką tartą, łącznie z brzegami formy. Zatrzyma to ciasto przed ewentualnym wypływaniem.
Jajka, cukier, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli ubijać na wysokich obrotach przez około 8 minut. Orzechy, mąkę, oba rodzaje kakao oraz proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, po czym wmieszać do masy jajecznej. Powoli wlewać olej i wodę mineralna i tylko krótko wmieszać w masę, aby się połączyły, jednak nie dłużej. Ciasto będzie dość płynne, lecz nadal powinno być lekko ciagnące się. Nie powinno być jak woda.
Przygotowaną formę wypełnić ciastem nie więcej jak w ¾. Jeśli będzie go za dużo, będzie wypływać z formy. Polecam w razie czego podłożyć pod formę papier do pieczenia lub blachę. Wstawić do piekarnika na środkowy poziom. Po 5 minutach pieczenia zredukować temperaturę do 160 stopni i piec około 1 godzinę i 15 minut lub 1 ½ godziny. Gdyby ciasto zaczęło sie zbyt mocno przypiekać, można przykryć folią aluminiową. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem. Jeśli patyczek wychodzi suchy, ciasto jest gotowe. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie na 20-30 minut. Ostrożnie wyjąć z formy i odstawić na kratce do całkowitego wystygnięcia.
W między czasie przygotować polewę. Czekoladę posiekać i razem z tłuszczem roślinnym rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić, po czym polać polewą zimne ciasto. Odstawić, aż polewa zastygnie i podawać.
Smacznego!
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.