Chińskie danie z makaronem i kurczakiem

Składniki

1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 marchewka
kawałek pora
1 łodyga selera naciowego
1/2 słoika plastrów bambusa w zalewie
1/2 opakowania makaronu ryżowego wstążki
marynata:
1 cm świeżego imbiru
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka oleju arachidowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy do potraw chińskich
ognista mieszanka przypraw

Sposób przyrządzenia

Filet pokroić w paski, dokładnie wymieszać ze składnikami marynaty (imbir zetrzeć na tarce). Odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju arachidowego. Podsmażyć mięso przez 5 minut. Zdjąć z patelni.

Marchewkę pokroić w słupki i podsmażyć na pozostałym oleju przez 2-3 minuty. Pora pokroić w półplasterki, a selera w plasterki. Dodać do marchewki razem z osączonym bambusem. Smażyć 5 minut.

Makaron przygotować zgodnie z instrukcją. Do warzyw dodać mięso. Podsmażyć 2-3 minuty.

Do warzyw z mięsem dodać makaron i 2-3 łyżki sosu sojowego. Wymieszać. Podsmażyć minutę i gotowe :) Smacznego :)