1/2 kg piersi z kurczak
1/2 opakowania makaronu rurki lub świderki
brokuł
kilka plastrów sera żółtego
sól, pieprz, kurkuma
sos: 2 łyzki masła, 2 łyżki mąki pszennej, 1 1/2 szklanki mleka, sól, pieprz, 2-3 łyżeczek chrzanu tartego
1. Kroimy kurczaka z paseczki i podsmażamy na patelni doprawiając solą, pieprzem i kurkumą.
2. Gotujemy makaron al dente.
3. Kroimy brokuł na małe cząstki i gotujemy do miękkości około 10 minut.
4. Rztapiamy w garnku masło i dodajemy do niego mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Następnie dodajemy mleko i ciągle mieszając gotujemy, aż zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem. Gdy sos jest już gęsty mieszmy go z chrzanem.
Smarujemy dno naczynia żaroodpornego oliwą i wykładamy kolejno makaron, kurczaka, brokuł. Calość polewamy chrzanowym sosem beszamelowym. Na górę kładziemy kilka plasterków żółtego sera i przykrywamy naczynie folią aluminiową.
Pieczemy najpierw 10-15 minut w temperaturze 180 stopni, następnie ściągamy folię aluminiową i pieczemy kolejne 10-15 minut, aż ser się zarumieni.