Penne z kurczakiem

Składniki

40 dag makaronu penne, 1/2 kg upieczonego mięsa z kurczaka (może być cały kurczak, mgą być udka, ćwiartki), 1/2 l rosołu, ząbek czosnku, 3 łyżki masła, 1/4 szkl. mleka, 1/4 szkl. mąki, 200g śmietany 18%, 20 dag startego żółtego sera, 1/2 szkl. startego parmezanu, 4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz.

Sposób przyrządzenia

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Mięso oddzielić od kości i pokroić w kosteczkę. Wymieszać z makaronem. Wyłożyć na dno natłuszczonej formy do zapiekania. Na maśle podsmażyć posiekany czosnek, zasypać mąką, zrobić zasmażkę. Mieszając, wlać rosół i mleko. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Dodać po połowie obydwu serów. Sosem zalać makaron. Resztę sera wymieszać z bułką tartą. Posypać wierzch zapiekanki. Piec ok. 25 min w temp. 170st.