40 g grzybów suszonych
    1 marchew
    1 mała pietruszka
    cebula
    ½ szklanki kwaśnej śmietany
 1 łyżka mąki
    2 łyżki masła
    liść laurowy
    1 kostka bulionu grzybowego 
    
 Suszone grzyby łamiemy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i moczymy
przez całą noc. Następnie gotujemy około 20 minut na małym ogniu.
Marchew, pietruszkę obieramy, płuczemy ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Cebulę siekamy, szklimy na maśle i wraz z warzywami dodajemy do
gotujących się grzybów. Wrzucamy kostkę bulionową i liść laurowy.
Gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania mąkę rozprowadzamy
ze śmietaną i odrobiną wywaru i zagęszczamy zupę.
    
    Podawać z łazankami lub innym makaronem.