Zapiekany makaron ze szpinakiem

Składniki

1/2 kg mrożonego szpinaku
15-20 dkg surowego boczku wędzonego
duże opakowanie jogurtu naturalnego
4 ząbki czosnku
słoiczek FELISOS (ser solankowy z czarnymi oliwkami w oleju)- można dodać dowolny ser solankowy i czarne oliwki
40 dkg makaronu (rurki, świderki lub inny ulubione)
10 dkg startego parmezanu
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Zachować trochę wody z gotowania.

Boczek pokroić na niewielkie słupki i wysmażyć na wolnym ogniu. Dodać osączony szpinak i smażyć do odparowania wody. Dodać rozgnieciony lub roztarty czosnek, posolić do smaku i smażyć kilka minut na wolnym ogniu. Dodać jogurt, doprawić i ponownie chwilę dusić.
 
Sos szpinakowy wymieszać z odsączonym Felisosem i makaronem. Jeśli całość będzie "za sucha", można dodać trochę wody z gotowania makaronu. 

Naczynie żaroodporne posmarować oliwą - jak najbardziej należy wykorzystać oliwę odlaną z Felisosa. Makaron przełożyć do naczynia, posypać parmezanem. Wierzch również można skropić oliwą. 
 
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 30 minut.