Tagiatelle z sosem pomidorowym - dietetycznie

Składniki

SKŁADNIKI NA SOS:
(na dwie osoby)

1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1/2 l passaty pomidorowej
puszka białej fasoli
sól, pieprz
łyżka pasty z tamaryndowca (można dodać do smaku sos Worcestershire)
odrobina oliwy do posmarowania patelni
kilka marynowanych papryczek chilli (opcjonalnie)
20 dkg makaronu pełnoziarnistego

Sposób przyrządzenia

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść. Na patelni na wolnym ogniu delikatnie podsmażyć oprószoną solą cebulę (w II fazie można dodać oliwy zdecydowanie więcej). Dodać sos pomidorowy i roztarty czosnek, gotować aby zredukować sos. 

Fasolę zmiksować blenderem. 
 
Dodać pastę z tamaryndowca oraz fasolę i pokrojone papryczki, doprawić solą i pieprzem (sos ma być dość pikantny) i gotować jeszcze przez kilka minut.
 
Ugotować makaron, podać z sosem. Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem.