40 dkg grubego makaronu
25 dag średnich pieczarek
1/10 litra śmietany kremówki
1-1/2 szklanki rosołu
1 łyżeczka szałwi
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mąki
2 łyzki orzechów laskowych
sól,pieprz
oraz do dekoracji:2 gałązki natki pietruszki.
PRZYRZĄDZANIE:
W naczyniu zagotować osoloną wodę,wsypać makaron i i gotować według przepisu na opakowaniu(po ugotowaniu powinien byc lekko twardy)
Pieczarki starannie oczyścić,umyć,pokroić w cienkie plasterki.Ząbki czosnku obrać,drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Orzechy laskowe wsypać na rozgrzaną patelnę i prażyć bez tłuszczu na złocisty kolor.Następnie odłożyć z patelni do przestygnięcia.
na patelni rozgrzać łyzkę tłuszczu,włożyć pieczarki i smażyc kilka minut na małym ogniu.Przyprawić do smaku pieprzem,zdjąć z patelni.
Nastęnie roztopic pozostały tłuszcz,poddusić na nim czosnek.Oprószyć mąką,zasmażyć,po czym wlewać powoli śmietanę i rosłół,stale mieszając,doprowadzić do wrzenia.Sos gotować na małym ogniu 5 minut.
Do tak przygotowanego sosu dodać pieczarki,szałwię i prażone orzechy.Wszystko dokładnie wymieszać,dusić jeszcze przez chwilkę.Przyprawić solą i pieprzem.
Makaron osączyc na sitku,po czym polać sosem orzechowym.Podać udekorowany listakmi natki pietruszki.
Sos orzechowy przygotowany ze śmietany,pieczarek,prażonych orzechów oraz szałwi nada makaronowi orginalnego smaku.
Danie te napewno każdemu przypadnie do gustu,to potrawa bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu:) Pozdrawiam i życzę smacznego:)