Makaron zapiekany z serem

Składniki

250g makaronu rurki lub świderki
2 pomidory
mała papryka czerwona
mały por
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
200g tartego sera żółtego np.gouda,edamski
3-4 łyżki tartego sera żółtego do posypania zapiekanki (może być
parmezan)
200 ml. mleka
pieprz,sól, tarta gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzenia

Makaron gotować 10 minut w wrzącej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
Ugotowany makaron przelać zimną wodą i odsączyć.
 Paprykę umyć,usunąć nasiona i pokroić w cienkie paski.
Pomidory zblanszować obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.
 Por oczyścić i pokroić w cienkie paski .
 Przygotowaną z masła i mąki zasmażkę rozrzedzić mlekiem,chwilę gotować i dodać do niej ser.
 Sos zdjąć z ognia i zamieszać.Sos przyprawić do smaku solą,pieprzem,gałką muszkatołową.
 W wysmarowanej tłuszczem formie ułożyć makaron,pomidory,paprykę,rozsypać por.
Wszystko zalać sosem. Potrawę posypać tartym serem.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 200 stopni przez 30 minut.