150 g makaronu rurki
120 g wędzonej szynki pokrojonej w paski
czerwona papryka
cebula
400 ml wody
300 ml gęstej śmietany
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
70 g startego żółtego sera
margaryna
przyprawy: bazylia,oregano,majeranek,pieprz,sól do smaku
po jednej łyżce posiekanej natki pietruszki, szczypiorku
Śmietanę, wodę, mąkę ziemniaczaną,przyprawy, natka pietruszki, szczypiorek wszystkie te składniki mieszamy ze sobą. Zagotowujemy od czasu do czasu mieszając. Gotujemy ok.1minuty.Paprykę myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w paski. Do wysmarowanego margaryną żaroodpornego naczynia wsypujemy surowy makaron, posypujemy szynką,papryką,cebulą i zalewamy przygotowaną mieszaniną. Wszystko dobrze mieszamy,posypujemy żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy 35 minut w temp. 190oC