Włoskie spaghetti carbonara

Składniki

30 dkg makaronu spaghetti
10 dkg boczku
1 cebula
3 ząbki czosnku
20 dkg pieczarek
200 ml śmietany 30%
3 jajka
10 dkg żółtego sera
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

Makaron ugotować al dente. W tym samym czasie cebulę i przeciśnięty czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pokrojony boczek i smażyć na małym ogniu około 10 minut.

W tym czasie na osobnej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki. Kiedy odparuje woda, dodać je do cebuli i boczku.

W misce roztrzepać jaja, wymieszać ze śmietaną i startym, żółtym serem. Doprawić sola i pieprzem.

Makaron odcedzić, wrzucić na patelnię z dodatkami i dokładnie wymieszać. Zakręcić gaz pod patelnią, zalać makaron masą ze śmietany i jajek i mieszać aż makaron będzie nim równomiernie pokryty. Ważne, aby jajka się nie ścięły. Podawać posypane świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i listkami tymianku. Smacznego :)