Makaron z kurczakiem po chińsku - przepis. Przepisy na Dania z makaronu, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Makaron z kurczakiem po chińsku
Makaron z kurczakiem po chińsku
Sonia rozsmakował(a) się w tym!
1 pierś z kurczaka (250 g)
1 marchewka
1/4 średniego selera
1/2 papryki czerwonej
1 cebula
kilka grzybów mun
100 g pędów bambusa
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sos sojowy
1 opakowanie makaronu ryżowy
marynata:
1 łyżka miodu
sok z 1/2 cytryny
3-4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki przyprawy do kuchni chińskiej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki imbiru
duża szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka pokroić w podłużne paski, zalać marynatą i odstawić do lodówki. Grzyby namoczyć. Wszystkie warzywa pokroić w "zapałkę".
Podsmażyć, cały czas mieszając, zaczynając od marchewki i selera, potem dodać cebulę, cukinię i paprykę, a na końcu grzyby oraz pędy bambusa i smażyć jeszcze przez chwilę. Przełożyć do miski.
Usmażyć mięso (mniej więcej 3 minuty). Dodać warzywa i dokładnie wymieszać. Do 1/2 szklanki wody z moczenia grzybów dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, zagęścić potrawę.
Makaron ryżowy zalać wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzić. Przesmażyć mi łyżce oleju, przyprawić sosem sojowym.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.