Cannelloni

Składniki

1 opakowanie makaronu cannelloni
40 dkg łopatki wieprzowej
1/2 brokuła
3 marchewki
1 mała pietruszka
1/4 selera
4 pomidory
50 dkg pieczarek
1 mały przecier pomidorowy
20 dkg sera żółtego
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
garść listków bazylii
3 ząbki czosnku
przyprawy:
zioła prowansalskie
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
vegeta

Sposób przyrządzenia

Makaron wrzucić na osolony wrzątek na 2-4 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą.

Marchewką, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić na rozgrzana patelnię. Podsmażyć 10 minut. Podlać winem, dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Przykryć i dusić 15 minut.

Mięso i podzielonego na różyczki brokuła zemleć w maszynce. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać. Dodać do warzyw i dusić kolejne 15 minut.

Dodać porwane listki bazylii.

Dodać pokrojone drobno lub starte na tarce pieczarki, poddusić 10 minut. Doprawić do smaku.

Makaron nadziewać przygotowany farszem i układać na blaszce.

Do pozostałego farszu dodać przecier pomidorowy i 3/4 szklanki wody. Wymieszać i zalać rurki. Posypać starym serem oraz słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Blaszkę przykryć fiola aluminiową.

Zapiekać 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego :)