Makaron po chińsku

Składniki

1 filet z kurczaka
1/2 opakowania makaronu błyskawicznego (125 g)
1 marchewka
1/4 średniego selera
kilka grzybów mun
1/2 papryki
kawałek pora
1 cm imbiru świeżego
1 op. marynaty orientalnej Kamis
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
olej arachidowy do smażenia

Sposób przyrządzenia

Kurczaka pokroić w paseczki, wymieszać z marynatą, przykryć i wstawić do lodówki. Namoczone wcześniej grzyby pokroić w paseczki, pora w półplasterki, paprykę, marchewkę i selera w zapałkę. Makaron zalać wrzątkiem, pozostawić na 4 minuty i odcedzić.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju arachidowego, wrzucić kurczaka i podsmażyć przez 3-4 minuty. Mięso wyjąć, dolać łyżkę oleju, wrzucić marchewkę i selera, podsmażyć 2-3 minuty, dodać grzyby, paprykę i pora. Wymieszać. Dodać starty imbir. Ciągle mieszając smażyć 5 minut na dużym ogniu. Dodać mięso i makaron, smażyć kolejne kilka minut. Polać 1 łyżką sosu sojowego.

Na koniec rozmieszać mąkę ziemniaczaną w wodzie z moczenia grzybów i zalać nią smażący się makaron. Dokładnie wymieszać i po 2 minutach gotowe :)