Spaghetti Z Tuńczykiem I Pomidorami
Składniki
300 g makaronu Spaghetti
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
1 puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach (200 g)
1 puszka posiekanych pomidorów w sosie pomidorowym (400 g)
suszone zioła: bazylia, oregano, pietruszka (znacząca ilość)
200 ml śmietany kremówki 30%
sól
pieprz
starty parmezan (opcjonalnie)
posiekany szczypiorek (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia
- Makaron postawić do ugotowania według instrukcji na opakowaniu.
- W tym samym czasie rozgrzać masło.
- Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Smażyć na średnim płomieniu na złocisty kolor.
- Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka.
- Smażyć, mieszając do momentu, kiedy uzyska ciepłą temp.
- Dodać pomidory z puszki.
- Dodać zioła.
- Wlać śmietankę.
- Wszystko wymieszać.
- Doprowadzić do zagotowania i gotować na średnim płomieniu ok. 5 min., aby sos lekko się zredukował.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać odcedzony makaron.
- Wymieszać.
- Podawać zaraz po przyrządzeniu. Można posypać startym parmezanem i szczypiorkiem.