• 40 dag makaronu spaghetti
• ok. 10 pomidorków koktajlowych
• 1 duży pęczek bazylii
• 3 łyżki orzeszków pinii
• 2 ząbki czosnku
• 6 łyżek startego parmezanu
• ok. 100 ml oliwy
• sól, pieprz
Odłóż dwie gałązki bazylii do dekoracji. Oderwij same listki bazylii i dokładnie je umyj. Następnie liście bazylii, pokrojony czosnek i lekko podprażone na suchej patelni orzeszki piniowe przełóż do blendera. Miksuj powoli wlewając oliwę. Dodaj 3 łyżki startego parmezanu i zmiksuj na jednolita masę. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie i dokładnie osącz.
Pomidorki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone pomidorki i smaż 3 minuty. Następnie dodaj bazyliowe pesto i smaż razem jeszcze przez chwilę. Makaron dodaj do sosu i wymieszaj.
Spaghetti przełóż na Telerze. Podawaj posypane posiekana bazylią i posypane tartym parmezanem oraz udekorowane listkami bazylii.