mięso obrane z kurczaka w rosole (ja gotowałam na dużym udku, czasem gotuję na ćwiartce kurczaka, różnie)
pół czerwonej papryki
6-10 sztuk pieczarek
średnia cebula
śmietana
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
olej/oliwa do smażenia
makaron penne (lub inny) ugotowany al dente (można ugotować w tzw. międzyczasie)
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy umytą i pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę. Jeśli ktoś lubi bardziej konkretnie i wyraziście to tylko chwilę, ja dla dziecka poddusiłam ją do miękkości. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy dalej na małym ogniu, myjemy i kroimy w półplasterki pieczarki, dodajemy i dusimy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy mięso i natkę pietruszki (ja natką posypałam na talerzu bo ja uwielbiam a Syn nie jada, więc nie mogła znaleźć się w sosie...), zalewamy śmietaną (ja potrzebowałam 4 duże łyżki, ale jak kto lubi), mieszamy jeszcze minutę na dużym ogniu. Na talerze wykładamy makaron, polewamy sosem - smacznego :-)