Makaron z wyspy Rodos

Składniki

350 g makaronu spaghetti
1 duży bakłażan
200 g sera żółtego startego na dużych oczkach tarki
puszka rozdrobnionych pomidorów (około 390 g)
250 g mięsa mielonego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
liść laurowy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ziół (bazylia, oregano, lubczyk)
olej do smażenia

Sposób przyrządzenia

Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam, przelewam zimną wodą i pozostawiam do ostudzenia. Bakłażana myję, obieram ze skórki i kroję je w plastry. Plastry bakłażana smażę na rozgrzanym oleju. Po wyjęciu bakłażanów, na reszcie tłuszczu smażę posiekaną cebulę. Dodaję do cebulki posiekany czosnek i podsmażam chwile, dodaję mięso mielone, liść laurowy, doprawiam całość do smaku przyprawami i ziołami. Wkładam połowę pomidorów i duszę wszystko ok. 30 minut. 
Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Na dno naczynia kładę plastry bakłażana, posypuję połową starego sera. Wykładam ugotowany makaron i posypuję resztą sera. Całość polewam sosem mięsnym, a wierzch przykrywam resztą pomidorów. Piekę zapiekankę w nagrzanym piekarniku do 180ºC około 30 minut.