ZAPIEKANKA MAKARONOWA

Składniki

30 dag ugotowanego makaronu
po 25 dag zmielonego mięsa:wieprzowego i wołowego
mały słoiczek przecieru pomidorowgo pudliszki z ziołami
puszka pomidorów w kawałeczkach
sół,pieprz,oregano
ser żółty
ewentualnie+mozzarella tarta

Sposób przyrządzenia

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.Mięso mielone podsmażamy na patelni,dodajemy przecier pomidorowy,puszkę pomidorów(mozna te dodać świeze pomidory pokrojone na cząstki).Doprawiamy sola,pieprzem,oregano.Mieszamy dokładnie.Do naczynia zaroodpornego wykładamy mięso aby zakryło spód naczynia.na to wykładamy porcję makaronu,znow mObficie posypujemy startym żóltym serem i ewentualnie (ale niekoniecznie)również mozzarella tartą.Zapiekamy ok.30 minut w temp.160 st.ieso,znów makaron,na wierzch dajemy mięso.Zapiekamy ok.30 minut w temp.160 st.