makaron Tagliatelle
4 jajka
500ml śmietany 30%
30 dag wędzonego boczku
cebula
4 pieczarki
4 ząbki czosnku
starty parmezan
sól, pieprz
Makaron tagliatelle ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Pieczarki umyć i obrać, następnie pokroić w kostkę.
Podobnie postąpić z cebulą.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na patelni. Dodać do niego pokrojone pieczarki i cebulę i chwile wszystko jeszcze podsmażyć.
Następnie dodać przeciśnięty przez praskę wcześniej czosnek i wlać śmietanę trzydziestoprocentową.
Całość chwilę dusić, zdjąć z ognia.
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka roztrzepać i doprawić solą oraz pieprzem. Takie roztrzepane wlać do sosu i wszystko wymieszać.
Makaron wyłożyć na talerze i polać sosem. Po górze posypać startym serem parmezanem.
Smacznego!