Ravioli z bazylią

Składniki

- 4 żółtka
- 400g mąki
- pęczek bazylii
- ząbek czosnku
- 150g sera ricotta
- 2 łyżki oliwy
- łyżka masła
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

Z mąki i żółtek wyrobić ciasto, odstawic na 30min. do lodówki. Posiekać bazylię oraz czosnek i dodać łyżke oliwy, wymieszać wszystko wraz z serem ricotta, dodać soli i pieprzu do smaku. Wyjęte z lodówki ciasto cienko rozwałkować i pociąć na kwadraty. Przygotowany wcześniej farsz ułożyć na połowie z nich, przykryć ciastem bez farszu. Następnie należy zlepić starannie brzegi i gotowac w osolonej wodzie przez ok. 4 min., odsączyć. Można podawać z roztopionym masłem wraz z łyżką oliwy i odrobiną soku cytrynowego, udekorować bazylią, smacznego!