1 opakowanie makronu
1 szklanka śmietany,
5 łyżek ketchupu,
2 jajka,
papryka słodka,
pieprz biały
ogórki konserwowe,
20 dag ser zółty,
1/2 kg szynki bez kości,
2 łyzeczki przyprawy do karkówki,
olej,
sos sojowy
Szynkę mięso kroimy w kosteczkę , posypujemy przyprawą do karkówki i sosem sojowym , smażymy na oleju. Lekko podlewamy i dalej smażymy , aby szynka była prawie gotowa- miękka. makron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy. Do miski wlewamy śmietanę ,ketchup ,jajka -paprykę słodką ,pieprz i ok 15 dag startego sera -resztę zostawiamy i mieszamy dobrze. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę makaronu potem wlewamy usmażone mięso z patelni wraz z powstałym sosem. Nakładamy kolejną warstwę makaronu. zalewamy śmietaną z jajkami. wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 25 min. Po tym czasie posypujemy serem zółtym i jeszcze zapiekamy z 10 min. Przed podaniem posypujemy pokrojonymi ogórkami konserwowymi.