Zapiekanka makaronowa

Składniki

2 łyżki masła, 2 cebule, 1/2 pora, 4 ząbki czosnku, 250g szynki, 6 pomidorów, 200g przecieru pomidorowego, oregano, 200ml wywaru miesnego, sól, mielony pieprz, gałka muszkatałowa, 400g makaronu, 1 łyżka oliwy z oliwek, bułka tarta, 150g sera żółtego, świeże zioła.

Sposób przyrządzenia

Na rozgrzanym maśle smażymy pokrojony por, cebule, szynkę, pomidory, przecier pomidorowy i posiekane świeże oregano. Podlewamy wywarem, solimy, przyprawiamy pieprzem i świeżo startą gałką muszkatałową. Dusimy, aż sos zgęstniej. W osolonej wodzie gotujemy makaron, odcedzamy, a po odcieknięciu, mieszamy go z oliwą i trzema czwartymi sosu. Przekładamy do formy, wysmarowanej oliwą i bułką tartą. Podlewamy pozostałym sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku około 20 minut. Na talerzach dekorujemy świezymi ziołami.