Wstążki z kurczakiem i szpinakiem
Składniki
500g makaronu (wstążki)
2 piersi kurczaka
0,5kg szpinaku (świeży lub mrożony)
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 pieczarki średnie
200g śmietany
50g sera pleśniowego (np. camembert, brie)
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia
- Szpinak ugotować i odcedzić.
- Cebulę zeszklić na patelni, dodać pokrojone pieczarki, smażyć do odparowania wody.
- Dodać piersi kurczaka pokrojone w grubą kostkę, smażyć przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Połączyć z ugotowanym szpinakiem.
- Przyprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Smażyć chwilkę, dodać pokrojony ser i śmietanę, mieszać sos, aż zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać z makaronem gotowanym al dente. Przed podaniem danie można posypać świeżymi ziołami.
- Smacznego!