800 g mięsa mielonego
500 g makaronu cannelloni
3 cebule
3 pomidory
2 marchewki
1 pietruszka
3 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu
1 mały koncentrat pomidorowy
szklanka czerwonego wina
2 łyżki mąki
szklanka mleka
3 łyżki masła
200 g startego żółtego sera
olej
Przyprawy:sól,pieprz,bazylia,gałka muszkatołowa
Cebulę pokroić drobno i zeszklić na oleju z pokrojonym czoskiem.Dodać mięso,podsmażyć.Dodać drobno pokrojoną marchewkę i pietruszkę oraz bulion i dusić przez chwilkę.Następnie dokładamy pomidory,przyprawiamy i gotujemy około 30 min.Po tym czasie dodajemy wino i koncentrat i dusimy jeszcze kwadrans.
Makaron gotujemy na półtwardo,uważamy,by nie był zbyt miękki.Studzimy i nadziewamy farszem.Na patelni rozpuszczamy masło,dodajemy mąkę i mieszamy.Do powstałej zasmażki dodajemy mleko,gałkę muszkatołową wg uznania i mieszamy.Makaron układamy w naczyniu żaroodpornym,polewamy sosem i zapiekamy około 30 min w temp.180 stopni.