Kurczak duszony z ryżem i warzywami.

Składniki

Mięso oddzielone z 2 ćwiartek kurczaka.
1 szklanka ryżu
1 torba mrożonki ( kalafior, marchewka, brokuł)
2 łyżki masła
sól i pieprz ziołowy

Sposób przyrządzenia

Kurczaka oddzielonego od kości i skóry kroimy na małe kawalki.

Przyprawiamy solą , dużą ilościa ziołowego pieprzu i odstawiamy aby nabrał smaku. Ja wstawiłam na noc do lodówki.

W rondlu lub glębokiej patelni roztapiamy masła i podsmażamy kurczaka.

Dodajemy przepłukany i osączony ryż. Wlewamy wody tyle aby ryż i mięso było przykryte.

Gotujemy na średnim ogniu do momentu gdy ryż zaczyna chłonąc wodę ale jest jeszcze twardy.

Dokładamy zamrożone warzywa, mieszamy i dolewamy wody tak aby wszystko było znów zakryte .

I dalej dusimy na małym ogniu czasem lekko mieszając , do momentu gdy ryż wchłonie wodę. 


I gotowe. Szybko i pysznie.


Smacznego!!!