Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać, wlać do niej 3/4 szklanki wrzątku, wymieszać wszystko łyżką, wlać jeszcze ¼ szklanki zimnej wody i ponownie wszystko wymieszać. Ciasto przykryć i pozostawić na 20 minut.
Gdy mąka z wodą trochę poleżakuje, dodać do niej 1 jajko i wszystko bardzo dokładnie wyrobić do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
Jeżeli ciasto będzie już gładkie i jednolite, należy je ponownie pozostawić pod przykryciem 30 minut.
Gdy ciasto będzie sobie leżakowało, należy zrobić farsz ze szpinaku. Jeżeli mamy szpinak mrożony to należy go odpowiednio wcześniej rozmrozić i bardzo dokładnie odsączyć. Jeżeli natomiast mamy szpinak świeży to należy go tylko umyć i drobno pokroić.
Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić, czosnek przepuścić przez praskę. Cebulę wraz z czosnkiem podsmażyć z dodatkiem małej ilości oleju do momentu aż cebula się zeszkli. Gdy cebula będzie już usmażona należy dodać drobno pokrojony szpinak i wszystko jeszcze trochę podsmażyć.
Podsmażony szpinak zdjąć z ognia i wystudzić. Dodać do niego pokruszony ser feta i 3 jajka. Całość dokładnie wymieszać, doprawić na ostro.
Gotowe ciasto podzielić na kilka części a następnie każdą część rozwałkować bardzo cienko podsypując mąką na placki.
Wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę szpinakowego farszu a następnie skleić ze sobą brzegi i lekko zawinąć.
Do garnka nalać wodę, posolić i zagotować. Wrzucać na gotującą się wodę pierogi i gotować 3 minuty od czasu aż wypłyną.
Po tym czasie wyjąć, odcedzić wodę.
Przygotować cebulę:
Obrać i pokroić drobno a następnie dodać odrobinę soli i pieprzu. Dusić na patelni do momentu aż będzie dobrze zeszklona.
Usmażoną cebulkę wyłożyć na gorące pierogi.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.