Gorąca czekolada ala zabawa!

Składniki

500 ml półtłustego mleka,
2 gwiazdki anyżku,
2 laski cynamonu,
2 łyżeczki cukru trzcinowego,
3 płaskie łyżeczki przesianego kakao.

Sposób przyrządzenia

Do teflonowego rondla wlej 450 ml mleka, dodaj anyżek oraz cynamon i zagotuj, pilnując, żeby nie wykipiało.

Wsyp do kubków po połowie cukru trzcinowego, kakao i wlej pozostałe 50 ml mleka. Dokładnie wymieszaj.

Wyjmij anyż i cynamon z gorącego mleka, a następnego spień je 15-20 sekund , używając np. zwykłego pojemniczka , w którym zmieści "ono" się.

Wlej mleko do kubków, cały czas mieszjąc. Udekoruj napój pianką z mleka, posyp odrobiną kakao i z przyjemnością podawaj!


P.S. Czekolada będzie mieć intensywny aromat, gdy do jej mieszania użyjesz laski cymanonu.


Smacznego!