Drożdże zalewamy ciepłą wodą,mieszamy z łyżką cukru,odtawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.Resztę skłądników mąke,cukier,masło,margaryna,mleko,żółtka,sól i drożdże mieszamy aż powstanie jednolita masa.Miskę przykrywamy ściereczką i odtswiamy na 2 godziny aż ciasto wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto nalezy rozwałkowac na grubość 1 cm,wycinamy kółka szklanką,środek wycinamy kileiszkiem.Ciasto wykorzystać do koća.Kółka pozostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.Wrzucać na rozgrzany smalec ,smażąć po kilka minut na każdej stronie.
Lukier:białko nalezy ubić na puszystą piane,dodać cukier puder i odrobinę aromatu rumowego.
Ostygnięte Donaty moczymy w lukrze,przybieramy wiórkami i gotowe.
SmaczneGO
Polecam Donaty,są przepyszne
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.