Artika rozsmakował(a) się w tym!
Aby uzyskać biszkopt czekoladowy średniej wielkości (tortownica ok 26cm) należy:
- białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy z odrobinką soli (ale to nie jest konieczne) aż będą sztywne nawet po odwróceniu miski do góry nogami ;)
- dodajemy lekko roztrzepane żółtka i mieszamy delikatnie łyżką z ubitymi białkami. Następnie dodajemy po łyżce przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, oraz cukier i olej cały czas delikatnie mieszając łyżką.
- tak wymieszane ciasto przekładamy z miski do otłuszczonej tortownicy (ja dodatkowo kładę wycięte koło z papieru do pieczenia, wtedy o wiele łatwiej odchodzi biszkopt od tortownicy) i wstawiamy do nagrzanego do 180stopni piekarnika i pieczemy przez około 30-40min.
Biszkopt wychodzi pyszny, delikatny i puchaty ;)
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.