Opublikowany przez: Kasia P. 2014-11-29 15:13:56
Zgodnie z dawną tradycją na wieczerzy wigilijnej powinny pojawić się dwie zupy. Podstawową zupą była słodka zupa migdałowa wigilijna, a drugą do wyboru zupa rybna lub barszcz z uszkami. Zupa migdałowa była podawana i w wielu domach jest nadal, na wiele sposobów. Jednym z najbardziej tradycyjnych jest podanie jej z ryżem i rodzynkami. Smakuje po prostu nieziemsko. Radzimy spróbować!
Zupa migdałowa wigilijna – przepis
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Migdały zrumienić na suchej patelni. Smietanę połączyć z mąką, wlać do mleka, dodać migdały i zagotować. Wyjąć cynamon. Chleb pokroić w kostkę i zrumienić na maśle na patelni. Zupę podawać z grzankami lub ryżem. Można dodać do niej rodzynki.
Podziel się z nami swoimi planami na menu wigilijne!
POROZMAWIAJMY NA FORUM >>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.