Zdrowe i pyszne mięsa drobiowe - dlaczego warto je jeść? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Zdrowe i pyszne mięsa drobiowe - dlaczego warto je jeść?

Zdrowe i pyszne mięsa drobiowe - dlaczego warto je jeść?

Autor zdjęcia/źródło: mat. promocyjne

Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważna dla zdrowia jest odpowiednia, zbilansowana dieta. Z tego powodu robimy wszystko by gotować zdrowo i smacznie. Niestety, czasami brakuje nam pomysłów. Tymczasem zdrowe gotowanie nie musi być trudne. Wystarczy jedynie wybierać to, co dla nas zdrowe. Takimi produktami są z całą pewnością mięsa drobiowe. Warto więc poznać je lepiej!

Nie tylko kurczak

Większość z nas, kiedy myśli o mięsie drobiowym ma przed oczami wyłącznie mięso, które pochodzi z kurczaka. Tymczasem mięs tego typu jest o wiele, wiele więcej. Do wyboru mamy bowiem kaczkę, kurczaka, indyka czy też mięso z gęsi. To jednak nie wszystko. Z powodzeniem możemy bowiem obecnie kupić również wykwintne mięso drobiowe, takie jak na przykład mięso z perliczki, gołębia czy bażanta. Każdy z nas może więc wybrać to, co idealnie odpowiadać będzie jego gustom.

Mnóstwo korzyści dla zdrowia

Wszyscy doskonale wiemy, że jedzenie mięsa w nadmiarze nie jest korzystne dla zdrowia. Niemniej jednak, jeśli nie potrafimy obejść się bez jego smaku wybór mięsa drobiowego to najlepsza decyzja jaką możemy podjąć. Dlaczego? To bardzo proste. Mięso tego rodzaju jest znacznie mniej tłuste, co sprawia, że nie ma ono negatywnego wpływu na naszą sylwetkę. Co więcej, jest bogatym źródłem białka, co ma znaczenie szczególnie dla osób aktywnych oraz dzieci i młodzieży. Warto również dodać, ze drób to dobre źródło cynku, a więc pierwiastka, który wspomaga pracę układu odpornościowego i wpływa na stan skóry. Aby jednak móc wykorzystać cenne właściwości mięsa z drobiu warto kupować je w miejscach, które będą w stanie zapewnić nam najwyższą jakość i świeżość mięsa (https://www.makro.pl/swiat-produktow/mieso-w-makro/mieso-drobiowe).

Jak przygotowywać mięso drobiowe?

Mięso drobiowe możemy przygotowywać na wiele różnych sposobów. Doskonale smakuje bowiem zarówno na słodko, jak i na ostro. Możemy je piec, smażyć, gotować i grillować. Jeśli jednak zależy nam na tym, by było jak najbardziej zdrowe warto zrezygnować ze smażenia, szczególnie w chłonących tłuszcz panierkach.

Znacznie lepiej będzie upiec lub grillować mięso by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Nie zapominajmy również o gotowaniu drobiu. Wywar mięsny powstały w ten sposób to doskonała podstawa do większości pysznych i sycących zup. Co więcej, ugotowane mięso jest niezwykle lekkostrawne co ma znaczenie w przypadku dzieci, osób starszych i tych, które muszą przestrzegać diety.

Słowem, przygotowując mięso z drobiu nie warto bać się eksperymentowania i korzystania z innych sposobów obróbki niż tylko smażenie. Z całą pewnością będzie to nie tylko zdrowa, ale również i pyszna zmiana w naszej diecie.

Podsumowując, jedzenie mięsa drobiowego jest korzystne dla naszego organizmu. Co więcej, wykorzystując różne rodzaje mięs tego typu możemy zaspokoić nawet najbardziej wyszukane gusta. Przepisów na pyszne dania z drobiu jest bowiem obecnie naprawdę sporo. Każdy może więc znaleźć coś dla siebie.