Opublikowany przez:
Mama Tymka
2011-09-22 09:13:43
Odżywianie w ciąży jest bardzo ważną kwestią. Bo wiemy, że w tym okresie jemy nie tylko dla siebie ale również DLA naszego dziecka. Zasady żywieniowe, którymi powinny się kierować przyszłe mamusie są zależne od wieku ciąży ale zawsze należy pamiętać, że powinnyśmy odżywiać się zdrowo.
Autor zdjęcia/źródło: Zaprzyjaźnij się ze szpinakiem - to źródło np.: kwasu foliowego
W drugim trymestrze ciąży Twoje dziecko rośnie i przybiera na wadze. Dlatego tak ważne jest by dostarczyć mu najpotrzebniejszych związków by ten wzrost był prawidłowy. Razem z dzieckiem będziesz rosnąć i przybierać również Ty – normą jest 350-400 g na tydzień i takie tempo wzrostu powinno utrzymać się już do końca trwania ciąży.
Ile i co jeść w ciąży
W drugim trymestrze ciąży nadal kierujemy się zasadą, że nie jemy za dwóch czy trzech. Niemniej wartość kaloryczna naszych posiłków powinna być o 200 – 300 kcal większa niż przewidziana dla kobiet w naszym wieku, które nie są w ciąży. Taka różnica to na przykład trzy jabłka lub dwie kanapki, nie przesadzajmy więc z ilością. Dla przyszłych mam, które są w ciąży mnogiej dzienna wartość kaloryczna powinna być zwiększona odpowiednio do ilości maluchów, którym pokarmu dostarczamy – jedno dziecko to ok. 250 kcal więcej, bliźniaki ok. 500 kcal itd.
- Tak samo jak w I trymestrze postaw na sezonowe warzywa oraz owoce, a jeżeli Twoja ciąża przypada na okres zimowy czy jesienny to posiłkuj się mrożonkami wybierając je zamiast szklarnianych i sztucznie pędzonych warzyw sprowadzanych z zagranicy.
- Choć nudności pewnie już minęły to jednak nadal staraj się jeść 4 – 5 posiłków dziennie.
- Ograniczenie dotyczące potraw smażonych oraz słodyczy nadal powinno być aktualne.
- Jedz więcej produktów BIAŁKOWYCH, zwłaszcza tych które są bogatym źródłem żelaza i wapnia (chude mięso, nabiał), a także warzyw i owoców zawierających witaminę C. Pomaga ona przyswajać żelazo, a co za tym idzie zapobiega anemii.
- Na śniadanie zrób sobie muesli z samych nasion i płatków ze świeżym jogurtem lub kefirem. Do słodzenia używaj miodu.
- Uważaj na zachcianki. To fakt, że organizm w ten sposób daje Ci sygnał, że czegoś potrzebuje ale wilczy głód na czekoladę to prawdopodobnie efekt braku magnezu – dostarcz go swojemu organizmowi w innej postaci, np.: jedząc banany, ananasy, mango, jabłka lub daktyle i rodzynki. Pamiętaj jednak, że suszone owoce poza tym, że dostarczają dużo błonnika, witamin i minerałów są niestety również bardzo kaloryczne.
- Staraj się unikać ryb morskich ponieważ niektóre (np.: makrela) zawierają bardzo dużą ilość rtęci, a ta może powodować wady rozwojowe u płodu. Nie rezygnuj jednak z tego typu pokarmów tylko postaw na ryby słodkowodne, hodowlane na przykład pstrągi.
Co i ile pić w ciąży?
- Dziennie powinnaś wypijać przynajmniej 2 litry płynów. Nawet jeżeli zauważysz u siebie obrzęki i zatrzymywanie wody w organizmie nie jest to powód by się odwodnić.
- Tak samo jak w I trymestrze ciąży postaw na wodę mineralną o małej zawartości sodu.
- Główne posiłki popijaj sokami owocowymi – najlepiej ze świeżych owoców.
- Jeżeli nudności minęły oraz nie odrzuca Cie już na samą myśl o kawie możesz sobie pozwolić na jedną filiżankę dziennie tego napoju. Jeżeli jednak nie robi Ci to różnicy to wybierz kawę zbożową. Pamiętaj by ja posłodzić lub pic z dodatkiem mleka.
- Od czasu do czasu możesz pozwolić sobie na czarną herbatę. Staraj się jednak najczęściej jak to możliwe zastępować ją zdrowszymi odmianami – zieloną lub owocową. Jest to dość istotne zwłaszcza w tym okresie ciąży kiedy wrasta zapotrzebowanie naszego organizmu na pewne witaminy i mikroelementy oraz kiedy u większości kobiet zaczynają się problemy z anemią. Niestety klasyczna herbata sprzyja anemii ponieważ wypłukuje z organizmu witaminy z grupy B, witaminę C i takie składniki mineralne jak wapń, potas, cynk oraz magnez.
- NIE PIJ ALKOHOLU!!! Ta zasada powinna Ci towarzyszyć przez całe 40 tygodni ciąży.
Witaminy i składniki mineralne w ciąży
W tej kwestii zasady są zawsze takie same:
- Nie powinnaś samodzielnie podejmować decyzji o przyjmowaniu ŻADNYCH LEKÓW.
- Dobrze by było żebyś swoją dietę wspomogła preparatami witaminowymi zaleconymi przez lekarza prowadzącego. W drugim trymestrze ciąży ginekolog może Ci zalecić, żebyś oprócz preparatu multiwitaminowego przyjmowała dodatkowo preparaty z magnezem i żelazem. Oczywiście jeżeli jest taka konieczność.
- Cały czas dostarczaj swojemu organizmowi również kwas foliowy ale nie ten z apteki tylko naturalny występujący na przykład w zielonych warzywach takich jak szpinak, brokuły, natka pietruszki, szczypiorek oraz w pomidorach, fasoli, papryce, orzechach, nasionach słonecznika, pomarańczach oraz bananach.
Kieruj się zasadą by jeść z głową i mądrze. Twoje działanie w tej kwestii ma bardzo duży wpływ na zdrowie zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Właściwe odżywianie w ciąży to dobre samopoczucie, mniejsza nadwaga oraz właściwy rozwój maleństwa, które za jakiś czas ma przyjść na świat.
Po raz kolejny życzę Wam – przyszłe mamusie – szybkich i bezproblemowych 40 tygodni w „dwu” oraz „trój paku”. Żeby dzień w którym powitacie swoje maleństwo na świecie przyszedł we właściwym czasie i był najwspanialszym dniem w Waszym życiu.
Skleciła Kaśka K. (mama Tymka)