Opublikowany przez: Kasia P. 2018-07-19 18:28:12
Autor zdjęcia/źródło: tarta z cukinią @ unsplash.com
Tarta z cukinią jest nie tylko pyszna, lecz także bardzo prosta w przygotowaniu. Dzięki temu, że jest bardzo lekka może być dobrym zaczątkiem nowej, zdrowej diety i zdrowej kuchni. Przygotowuje ją nie tylko na rodzinne obiady, czy kolacje, lecz także wtedy, kiedy znajomi wpadają nagle bez zapowiedzi. Najlepsze w tarcie jest bowiem to, że do jej przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników, które zazwyczaj ma się w domu. Mój tajny przepis na tartę może Cię zainspirować do własnych kulinarnych eksperymentów, którymi możesz dzielić się ze mną w komentarzach pod artykułem. Zapraszam i życzę smacznego!
CIASTO - składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki soli
- 1/3 kostki masła
- ½ jajka
Jak w przypadku każdej tarty wykonanie ciasta jest niezwykle proste. Przesiej mąkę do miski wraz z solą, a następnie dodaj chłodne masło. Zagniataj do uzyskania sypkiej kruszonki. Następnie dodaj połówkę jajka i zagniataj do uzyskania z ciasta jednolitej, wyrobionej dobrze kuli. Ciasto rozpłaszcz i owiń folią, a następnie wstaw na godzinę do lodówki. Jeśli Ci się spieszy minimalnie wystarczy schładzać ciasto przez pół godziny. W tym czasie możesz przygotować masę do tarty.
Farsz – składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 mozarella
- sól, pieprz, tymianek
- odrobina masła i miodu
- papryczka chilli, rucola i dowolne kiełki do dekoracji
Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki. Posmaruj kawałkiem masła okrągłą formę do pieczenia. Wyklej jej spód rozwałkowanym ciastem i po dwa centymetry ciasta załóż po bokach. Ciasto podziurkuj widelcem. Pokrój cukinię i mozarelle. Ułóż cukinię na cieście na zakładkę, tworząc na tarcie koła. W niektóre miejsca powtykaj pokrojony ser mozarella. Roztop masło z miodem i polej tą mieszanką ułożoną cukinię wraz z mozarellą. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 35 minut. Wyjmij z piekarnika i podawaj z odrobiną papryczki chilli na wierzchu wraz z rucolą i kiełkami. Podawaj na ciepło.
Ta tarta może do siebie przekonać nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Soczysta cukinia jest w tym wydaniu po prostu pyszna. Ser mozarella z kolei bardzo ładnie się roztapia i jest dobrym tłem dla cukinii. W innych wersjach możesz dodawać dowolne, ulubione warzywo. Oczywiście pod warunkiem, że dobrze się podpieka. Polecam również wersję ze świeżymi pomidorami i papryką.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.