Opublikowany przez: Monika C. 2021-03-05 09:58:14
Autor zdjęcia/źródło: fot.: Pixabay
W wyniku kontroli urzędowej Inspekcji Weterynaryjnej wykryto bakterię Salmonella Enteritidis w 2 z 5 próbek produktu sznycel z fileta z kurczaka.
Mięso drobiowe można spożywać po obróbce cieplnej, co zmniejsza ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, zbyt niska temperatura lub krótki czas obróbki cieplnej może prowadzić do salmonellozy u człowieka.
Mięso mielone z fileta kurczaka 400G
Nr partii: 2261003858
Termin przydatności do spożycia: 04.03.2021
Producent: Animex Kutno Sp. Z. o.o. Oddział w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
Wyprodukowano dla Lidl sp. Z o.o. sp. K. ul. Poznańska 48 Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne
Mięso mielone z fileta z kurczaka 400G
Nr partii: 2272003053
Termin przydatności do spożycia: 07.03.2021
Producent: Animex Kutno Sp. Z. o.o. Oddział w KuTnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
Wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn
W wyniku informacji z Inspekcji Weterynaryjnej mięso zostało z fileta z kurczaka zostało wycofane ze sklepów Lidl i Biedronka.
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki cieplnej. W wyniki objawów zatrucia ww. Produktem, należy skontaktować się z lekarzem.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.