Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2021-04-14 14:28:48
Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu
Co więcej, coraz częściej palarnie oferują kawy jasno palone, które dla większości bywają zbyt kwaśne na przykład po ich zaparzeniu w ekspresie automatycznym. Takie kawy mogą rozczarować, a czasem nawet zniechęcić do dalszych poszukiwań. Oczywiście kupowanie różnych kaw, testowanie ich i wyrabianie sobie smaku jest samo w sobie bardzo przyjemne.
Można wręcz powiedzieć, że jest kwintesencją picia kawy, a zwłaszcza jeśli te smakowe eksperymenty przeprowadzamy nie zawsze kierując się czyjąś rekomendacją, lecz robiąc je trochę spontanicznie. Jednak na samym początku zawsze warto zasięgać opinii, czytać i polegać na znawstwie tych, którzy o kawie wiedzą sporo. Bo ten początkowy okres pierwszych odkryć, często zaczynający się od kupna nowego ekspresu powinien być wypełniony kawami dopasowanymi do sposobu zaparzania lub urządzenia, jakiego używamy w domu lub biurze. Ale powinien być również wypełniony kawami nie odbiegającymi drastycznie od naszych smakowych oczekiwań. A wspomniane już kawy jasno palone, nierzadko wysokiej jakości, mogą nas bardzo mocno rozczarować, niezależnie od tego, że na przykład mogą idealnie nadawać się do ekspresu kolbowego, który posiadamy. I rozczarowanie bywa tym większe, im droższe są to kawy. Z czego to rozczarowanie może wynikać? Po pierwsze z tego, że – jak już powiedzieliśmy – mogą wydać nam się zbyt kwaśne, a po drugie takie kawy mogą bardzo często zupełnie nie nadawać się do kaw z dodatkiem mleka, stanowiącego dla wielu nieodłączny element całego rytuału picia kawy. Jak zatem rozpocząć swoją kawową drogę, by te odkrycia swojego smaku były jak najbardziej trafione? Podpowiadamy.
Wyjaśnijmy w pierwszej części tego akapitu, co kryje się pod zdawałoby się tak oczywistym stwierdzeniem jak idealna kawa do ekspresu. Otóż należy rozróżnić kawy, która lepiej sprawdzą się w ekspresie kolbowym niż ekspresie automatycznym. I odwrotnie: kawa, która po zaparzeniu w ekspresie automatycznym będzie nas łagodnie budzić o poranku, jednocześnie jako kawa do ekspresu kolbowego może wydawać nam się zdecydowanie zbyt intensywna. Oczywiście warto tu dodać, że nie ma jednoznacznych podziałów, czyli zasad że jeśli jakaś mieszanka będzie nam smakować jako espresso, które przygotowaliśmy w automatycznym urządzeniu, to na pewno już nie powinniśmy jej zaparzać w ekspresie kolbowym. I to właśnie jest wyjaśnieniem słowa: „idealna”, czyli taka, która do tej czy innej formy zaparzania nadawać będzie się najlepiej, co nie wyklucza od razu innej formy parzenia. Po drugie, niezależnie od tego, że poszukujemy powiedzmy kawy do ekspresu automatycznego, to przede wszystkim szukamy kawy dla siebie. I to jest najważniejsze. Jeśli natrafimy na sprzedawcę lub sklep z kawą, który jest mocno skoncentrowany na zaledwie kilku markach pomimo tego, że ma ich mnóstwo w swojej ofercie lub jest to sklep, który przede wszystkim promuje kawy tylko określonego rodzaju na przykład głównie kawy speciality lub kawy przede wszystkim nadające się do tak zwanych metod alternatywnych (a mówiąc w uproszczeniu: do metod przelewowych), to poszukując kaw do ekspresu w takim sklepie i prosząc w nim o radę, nigdy nie możemy być pewni, czy nasze poszukiwania kawy „dla siebie” będą rzeczywiście owocne. Nasze smakowe preferencje są – jak napisaliśmy – najistotniejsze, więc powinny być najistotniejsze również dla sklepu, sprzedającego kawę. I zadaniem obsługi takiego sklepu jest je ustalić, dzięki bardzo prostym, ale przy tym bardzo ważnym pytaniom. Zarówno tym dotyczącym naszego ulubionego kawowego napoju jak i tym, które mają określić jaki jest dla nas optymalny smakowy balans pomiędzy goryczą, słodyczą i kwasowością, które zawsze występują w kawie, a ich wzajemne proporcje decydują o najlepszym dopasowaniu do naszych kubków smakowych. Ale jest jeszcze coś: mówienie o kawie wymaga od doradcy sklepu umiejętności inteligentnego opowiadania o niej, czyli takiego, który obrazowo wyjaśni nam, czym charakteryzuje się dana kawa. Jest to miarą pasji do kawy, ale również ogromnego doświadczenia. Już w pierwszych zdaniach czy to rozmowy telefonicznej, czy tej odbywającej się za pośrednictwem maila będziemy wiedzieli, czy z tego rodzaju inteligentną obsługą mamy do czynienia. Zatem wybór kawy do ekspresu to najczęściej wybór, którego pomoże nam dokonać bardzo doświadczona obsługa sklepu.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.