Opublikowany przez: Marcin1984 2011-05-13 09:58:15
Istotą zdrowego odżywiania jest nie tylko to co jemy, ale także właściwy sposób przygotowywania posiłków. Dotyczy to także warzyw, które podczas tradycyjnego gotowania w wodzie tracą ogromne ilości cennych dla organizmu wartości odżywczych i minerałów. Z kolei smażone na patelni, wchłaniają zbędne ilości tłuszczu przez co stają się bardziej kaloryczne i ciężkostrawne.
Najlepszym i zalecanym przez wielu specjalistów ds. żywienia sposobem na sporządzanie zdrowych dań jest gotowanie na parze. Możemy to robić na wiele sposobów, tj.: w specjalnych szybkowarach, foliowych torebkach czy naczyniach, które są dostosowane do gotowania bez użycia wody i smażenia bez tłuszczu. Tak przygotowane warzywa zachowują nie tylko maksymalną ilość składników odżywczych i minerałów, ale nie tracą swojej właściwej konsystencji, koloru, naturalnego smaku i aromatu. Dodatkowo są lekkostrawne, nie zalegają w przewodzie pokarmowym i nie podrażniają żołądka, jelit, trzustki ani wątroby.
Regularnie spożywane posiłki, wzbogacone o warzywa, które stanowią najlepsze źródło witamin i wartości odżywczych, są podstawą do zachowania zdrowia, energii i… urody. Pamiętajmy o tym, ponieważ od sposobu w jaki się odżywiamy zależy także nasze dobre samopoczucie – a jest ono, tak samo jak zdrowie – bezcenne.
Tekst pochodzi z czwartkowego wydania
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.