Opublikowany przez: Monika C. Źródło artykułu: Konsultacja medyczna: lek. med. Alina Małmyszko-Czapkowicz
Autor zdjęcia/źródło: Naturalne sposoby na odporność @Background photo created by prostooleh - www.freepik.com
Istnieje wiele naturalnych środków i sposobów, wspierających aktywność systemu immunologicznego. Wybraliśmy skuteczne TOP 7 sposobów na naturalne wzmocnienie odporności u dziecka.
W celu wzmocnienia odporności szczególnie ważna jest witamina D. Jest ona odpowiedzialna między innymi za aktywację tych komórek układu immunologicznego, które niszczą wszelkie drobnoustroje chorobotwórcze i w ten sposób zwalczają infekcje. Stymuluje także działanie innych komórek, odgrywających istotną rolę w mechanizmach obronnych organizmu.
Ważne jest, aby dostarczać ją w okresie jesienno-zimowym wraz z pożywieniem lub suplementami diety, ponieważ w tym czasie najbardziej brakuje nam słońca, które naturalnie syntetyzuje witaminę D w skórze.
Również ważna w procesach właściwego kształtowania odporności jest witamina C. Potrzebna jest ona białym krwinkom, aby mogły skutecznie niszczyć szkodliwe wirusy i bakterie. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne, które zawdzięcza swoim właściwościom antyoksydacyjnym.
Musimy dostarczać ją do organizmu z pożywieniem, ponieważ człowiek nie umie sam jej wytworzyć. W okresie zimowym warto ją suplementować, ponieważ nie mamy wtedy dostępu do wielu świeżych warzyw i owoców, w których ta witamina jest obecna.
Pamiętać należy również o witaminie A. Nie tylko działa ona korzystnie na funkcje układu odpornościowego i poprawia pracę białych krwinek, ale wpływa korzystnie także na wzrok i wiele ważnych procesów ustrojowych.
Najbogatszym źródłem witamin A i D jest tran i ryby morskie. Związki te obecne są też w jajkach, wątróbce, olejach roślinnych, mięsie i pełnotłustych wyrobach mlecznych. Witaminę C znajdziemy w papryce, brukselce, kapuście, brokułach, owocach kiwi, mango, natce pietruszki, szpinaku i oczywiście w owocach cytrusowych – cytrynach, mandarynkach i pomarańczach.
Jeśli chcemy suplementować witaminy, warto zaopatrzyć się w dobre preparaty, produkowane z naturalnych, ekologicznych źródeł, przy wyborze których oprzemy się na wiedzy zaufanego farmaceuty lub lekarza. Jest to szczególnie ważne zwłaszcza w przypadku dzieci, gdy rodzaj i dawkowanie odpowiedniego specyfiku musi być dostosowane do wieku i potrzeb malucha.
>>> Czytaj też: Co podawać na przeziębienie u dziecka? Katar, gardło - skuteczne domowe i naturalne sposoby
Z roślinnych preparatów poprawiających odporność na uwagę zasługuje jeżówka. Ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne jest często stosowana w celu pobudzenia aktywności układu immunologicznego w starciu z infekcjami. Roślina ta silnie aktywizuje komórki odpowiedzialne za walkę z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Należy jednak pamiętać, że przeznaczona jest dla dzieci starszych. Stosować ją można powyżej 7 roku życia, najlepiej po konsultacji z lekarzem. Doskonale się sprawdza u chorowitych nastolatków z obniżoną odpornością.
Z innych preparatów roślinnych można wymienić specyfiki zawierające aloes, który istotnie usprawnia pracę układu odpornościowego. Jest dostępny w postaci ampułek do picia (Biostymina) lub soków, najlepiej tych naturalnych i ekologicznych, bez dodatku cukru oraz konserwantów.
Naturalnymi związkami o działaniu immunostymulującym są również:
Spośród których najbardziej znanym i najpowszechniej stosowanym jest miód. Stanowi on bogate źródło wielu cennych związków poprawiających odporność, ale nie powinien być podawany dzieciom do ukończenia 1 roku życia. U niemowląt może niestety wywoływać uczulenia.
Skutecznie walczyć z infekcjami pomoże nam również propolis. Podobnie jak miód, można go stosować u dzieci powyżej 1 roku życia, ponieważ także może powodować reakcje alergiczne.
Najbezpieczniejszym i jednocześnie niezwykle skutecznym specyfikiem dla dzieci będzie pierzga pszczela. Stanowi ona jeden z najcenniejszych naturalnych produktów, zawierających pełen komplet witamin, aminokwasy, enzymy, wiele makro- i mikroelementów oraz wystarczającą ilość najważniejszych składników, które stymulują odporność. Mało który inny produkt może zapewnić dziecku tak silną barierę immunologiczną jak pierzga pszczela.
Dobrym i w pełni bezpiecznym rozwiązaniem dla najmłodszych będą także:
Są to naturalne produkty lecznicze, które znacznie podnoszą odporność organizmu i pobudzają go do walki z chorobą, stymulując jego własne zdolności obronne.
Jednym z głównych leków, podawanych przede wszystkim w celu wzmocnienia odporności i zapobieżenia nawracającym infekcjom jest lek Thymuline. Wskazania do jego stosowania, to między innymi: nawracające zapalenia górnych i dolnych dróg oddechowych, zapalenia ucha, zatok, gardła oraz często powtarzające się anginy. Jego podawanie i dawkowanie powinno być zawsze skonsultowane z lekarzem lub farmaceutą.
Warto wiedzieć, że stosowanie leków homeopatycznych w trakcie choroby dziecka będzie przynosiło pozytywne rezultaty w postaci nie tylko skrócenia czasu choroby, złagodzenia objawów i przyspieszenia procesu leczenia, ale zawsze będzie też skutkowało stopniową poprawą odporności i kształtowaniem się pozytywnej odpowiedzi immunologicznej.
>>> Czytaj też: Jak zbić gorączkę u dziecka? Naturalne i domowe sposoby na gorączkę
Pożyteczne bakterie zasiedlające przewód pokarmowy są zasadniczym źródłem prawidłowej odporności u człowieka. Pełnią one rolę naturalnej armii, chroniącej organizm przed atakiem szkodliwych drobnoustrojów. Ponadto sprzyjają procesom trawiennym, uszczelniają jelita, zmniejszają stany zapalne i zapobiegają wielu poważnym schorzeniom.
Stąd tak ważne jest jedzenie produktów kiszonych, które są głównym źródłem probiotycznych bakterii i aktywnie zasilają przewód pokarmowy w dobroczynne mikroorganizmy. Zachęcajmy więc maluchy do picia kefiru lub maślanki, a posiłki w okresie zimowym wzbogacajmy jak najczęściej w kiszone ogórki i kapustę.
Szczególnie ważne jest podawanie dziecku preparatu z probiotykiem w stanach obniżonej odporności oraz w czasie kuracji antybiotykiem. Antybiotyki niszczą prawidłową florę jelitową i zaburzają odporność. Dlatego po kuracji nimi powinno się podawać dziecku probiotyki jeszcze nawet przez kilka tygodni, w celu uzupełnienia i odbudowania mikrobioty jelitowej. Probiotyk powinien zawierać odpowiednią ilość właściwych szczepów bakteryjnych (nie mniej niż 10 miliardów), a jego postać powinna być dostosowana do wieku dziecka.
To, co dziecko spożywa na co dzień ma niewątpliwie największy wpływ na rozwój jego prawidłowej odporności. Podstawą zdrowia jest dieta obfitująca w warzywa, owoce, kasze, zioła i przyprawy.
Zimą wskazane są zwłaszcza rozgrzewające zupy, np. dyniowa, marchwiowa, warzywna, na śniadanie można maluchowi zamiast płatków z mlekiem podać ciepłą owsiankę lub kaszę jaglaną z bakaliami, a na deser ryż z jabłkami lub inne duszone owoce na ciepło. Posiłki powinny być ciepłe, gotowane, duszone lub pieczone. Nie zapominajmy również o kiszonkach.
Aby potrawy dodatkowo miały charakter wzmacniający odporność, dobrze jest dodawać do nich różne zioła i wartościowe przyprawy: kurkumę, która działa jak naturalny antybiotyk, rozgrzewający i przeciwzapalny imbir i cynamon, a przede wszystkim nasz rodzimy czosnek, o silnych właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych.
Do picia można malcowi podawać ziołowe herbatki z tymianku, krwawnika, pokrzywy, lipy, czy rumianku oraz ekologiczne (a najlepiej domowej roboty) soki z dzikiej róży, malin, aronii, czarnej porzeczki lub czarnego bzu.
Niewskazane natomiast w diecie malucha są potrawy tłuste, ciężkostrawne, smażone oraz wysoko przetworzone. Unikać także należy zbyt wielu owoców cytrusowych, bananów, mleka i przetworów mlecznych oraz przede wszystkim słodyczy. Produkty te wychładzają organizm i sprzyjają nadmiernej produkcji śluzu.
Prawidłowa dbałość o odporność naszego brzdąca obejmuje też regularną aktywność fizyczną, najlepiej na świeżym powietrzu, dostosowaną oczywiście do wieku dziecka i aktualnych warunków pogodowych. Ruch zapewnia właściwe krążenie krwi, co gwarantuje prawidłowe dotlenienie i odżywienie wszystkich komórek i pomaga w aktywacji układu immunologicznego.
Najmłodszym przyda się spacer w mroźny, słoneczny dzień, a starsze dzieci chętnie skorzystają z zabaw na śniegu. Zawsze trzeba jednak zadbać o odpowiednie ubranie malucha i nie pozwolić mu na przemarznięcie ani na przegrzanie się.
Również ważny jak aktywność fizyczna jest sen i odpoczynek. Właściwa jego ilość sprzyja regeneracji organizmu i sprawia, że system odpornościowy także lepiej funkcjonuje. Dzieci powinny spać więcej niż dorośli. Dobrze, jeśli kładą się do snu o tej samej porze i regularnie przesypiają taką samą ilość godzin w ciągu doby.
Pokój do spania powinien być wywietrzony i niezbyt mocno ogrzewany. Dobrze jest nawilżać powietrze w pomieszczeniach w okresie grzewczym. W tym celu umieszczamy na grzejnikach pojemniki z wodą lub stawiamy je pod kaloryferem.
Pamiętajmy również o przestrzeganiu zasad higieny i uczmy nasze dzieci, jak je zachowywać na co dzień. Maluch powinien myć ręce po każdym powrocie do domu i przed jedzeniem, aby usunąć z nich patogeny, z którymi miał styczność.
Nie narażajmy też dzieci na kontakt z chorymi osobami czy przebywanie w zatłoczonych pomieszczeniach, zwłaszcza w okresie dużej zapadalności na infekcje lub podczas epidemii, np. grypy lub innych chorób przenoszonych drogą kropelkową.
Konsultacja medyczna: lek. med. Alina Małmyszko-Czapkowicz
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.