Syrop z mniszka lekarskiego – jak go zrobić? PRZEPIS - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Syrop z mniszka lekarskiego – jak go zrobić? PRZEPIS

Syrop z mniszka lekarskiego – jak go zrobić? PRZEPIS

Autor zdjęcia/źródło: Zdjęcie Szilvia Basso/Unsplash

Prosty przepis, jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego, który doskonale łagodzi infekcje oraz wspomaga pracę układu trawiennego. Miodek z mniszka lekarskiego KROK PO KROKU

Syrop z mniszka lekarskiego, zwany także miodkiem lub syropem z mlecza, od wielu lat znany jest jako tradycyjny środek wspomagający leczenie infekcji układu oddechowego, bywa także pomocy w przypadku problemów trawiennych. Jak zrobić ten niezwykle cenny syrop z mniszka lekarskiego, który bywa tradycyjnie określany jako miodek? Jest kilka przepisów, jednak wszystkie kończą się przygotowaniem słodkiej, płynnej substancji w miodowo-złotym kolorze.  

Syrop z mniszka lekarskiego – jak go zrobić i jak zebrać kwiaty

Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja, kiedy rośliny są już zdatne do przyrządzenia z nich wywaru, ale jeszcze nie są przejrzałe.  Pamiętajmy też, aby zbierać kwiaty w miejscach oddalonych od miejskich zanieczyszczeń i smogu. Warto podkreślić także, że mimo nazwy miodek z mlecza lub syrop z mlecza, nie należy mylić kwiatów mniszka lekarskiego z mleczem pospolitym, który może być nawet trujący.

CZYTAJ TEŻ:

Mniszek lekarski – właściwości w diecie>>

Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego? Tradycyjny przepis

Syrop z mniszka lekarskiego dobrze jest stosować już na samym początku infekcji przebiegającej zwłaszcza z bólem gardła lub kaszlem. Działa on także wzmacniająco na układ odpornościowy, dlatego miodek z mniszka ma również zwolenników stosowania go zapobiegawczo, pijąc codziennie łyżeczkę wywaru.

Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego krok po kroku:

Potrzebujemy:

  • kilogram kwiatów mniszka lekarskiego (same główki kwiatów, bez zielonych łodyżek),
  • litr wody,
  • kilogram cukru,
  • (opcjonalnie można dodać cytrynę).

Jak zrobić syrop/miodek? Oczyszczone kwiaty zalewamy wodą i powoli zagotowujemy pod przykryciem. Gotujemy około pół godziny na bardzo wolnym ogniu. Wywar odstawiamy do ostygnięcia i chowamy do chłodnego miejsca na około 12-24  godziny. Potem odcedzamy, a do pozostałego płynu dodajemy cukier. Mieszamy do rozpuszczenia i całość zagotowujemy. Gotujemy powoli, tak długo, aż syrop z mniszka zgęstnieje, przyjmując konsystencję półpłynnego miodku. Gorący przelewamy do słoika i zakręcamy. Możemy go trzymać w lodówce nawet 3 miesiące.



CZYTAJ TEŻ:

>> Co przyciąga kleszcze? Odkryli to polscy lekarze

Mniszek lekarski – właściwości w diecie

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Dobre domowe syropy. U mnie w tym roku mało mniszka.. a mam jeszcze słoiczki z ubiegłego roku..
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Dobre domowe syropy. U mnie w tym roku mało mniszka.. a mam jeszcze słoiczki z ubiegłego roku..