Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja Źródło artykułu: Materiał zewnętrzny partnera 2020-12-16 14:16:41
Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu
Choć całoroczna – a najintensywniejsza w okresie jesienno-zimowym – suplementacja witaminy D3 jest polecana każdemu, kto dba o zdrowie, niektóre osoby wyjątkowo bacznie powinny kontrolować jej poziom w organizmie. Kto do nich należy? Sprawdź!
Witaminę D3 organizm może wytworzyć samodzielnie dzięki odpowiedniej ekspozycji ciała na słońce – bez stosowania filtrów ochronnych i zakrywania skóry ubraniem. Jednakże w okresie od późnej jesieni do wczesnej wiosny dostęp do promieni słonecznych – zwłaszcza w Polsce – jest utrudniony. Z tego powodu codzienne przyjmowanie preparatów z witaminą D3 polecane jest w zasadzie wszystkim. Należy przy tym pamiętać, że to jedna z substancji, których poziomu nie da się uregulować dietą – choć zawierają ją jajka czy mięso ryb, ilość ta jest za mała, by źródła te uznać za wartościowe.
Około 90% Polaków cierpi na niedobór witaminy D3, można więc stwierdzić, że problem zbyt niskiego poziomu tego składnika dotyczy niemal każdego. Dlatego suplementacja zalecana jest wszystkim, a w szczególności osobom:
Sięganie po preparaty z witaminą D3 poleca się również kobietom w ciąży.
Badania donoszą, że niedobór tej ważnej substancji może prowadzić do większej zapadalności na choroby takie jak cukrzyca, choroba Alzheimera, Hashimoto, a nawet depresja czy schizofrenia. Ostatnio obserwuje się także zależność między niedoborem witaminy D3 a większym ryzykiem zachorowania na COVID-19.
Dawkowanie witaminy D3 należy ustalić z lekarzem prowadzącym. Pierwszym krokiem powinno być badanie metabolitu 25(OH) D3, którego wynik daje odpowiednie wskazanie co do ilości koniecznej do przyjmowania przez daną osobę.
Średnio przyjmuje się, że maksymalne dobowe dawki (dla osoby bez niedoboru i innych wskazań) to:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.