Opublikowany przez: Debris 2010-03-16 12:03:17
Obecnie w Polsce wraca się do sporządzania miodów i nalewek są już nawet osoby które zajmują się tym profesjonalnie i wytwarzają wszystko własnoręcznie. Dzięki temu nasz kraj znowu może się pochwalić sukcesem w dziedzinie wytwarzania miodów, likierów i nalewek.
Miody pitne:
Miody pitne są napojami alkoholowymi otrzymywanymi przez fermentację alkoholową brzeczki miodowej z ewentualnym dodatkiem chmielu i innych przypraw ziołowo-korzennych. Zawierają średnio od 10 do 18% alkoholu. Rozróżnia się miody pitne: półtorak, bardzo słodki (1 cz. obj. miodu + 0,5 cz. obj. wody), dwójniak, słodki (1 cz. obj. miodu + 1 cz. obj. wody), trójniak, półsłodki i słodki (1 cz. obj. miodu + 2 cz. obj. wody) oraz czwórniak, półwytrawny i półsłodki (1 cz. obj. miodu + 3 cz. obj. wody).
Brzeczka miodowa jest to mieszanina miodu pszczelego płynnego (patoki) lub skrystalizowanego (krupca) z wodą lub sokiem owocowym, poddana fermentacji przy użyciu drożdży winiarskich (do miodów) w celu uzyskania miodu pitnego.
Dojrzewanie tych trunków jest znacznie dłuższe niż win. Miody powinny leżakować w pomieszczeniach o temp. 8-12°C, które powinno być często wietrzone (przynajmniej 1 raz dziennie)
Nalewki:
Nalewka to gotowy alkoholowy wyciąg ze świeżych lub suszonych owoców, jagód, ziół, nasion, korzeni, skórek owoców itp., odpowiednio dosłodzony i ewentualnie przyprawiony miodem albo karmelem. Nalewki sporządza się z jednego albo kilku owoców lub ziół albo z ich kompozycji. Składniki zalewa się spirytusem rozcieńczonym wodą lub syropem cukrowm do mocy 60-70%, natomiast substancje suszone spirytusem rozcieńczonym do 50%. Nalewki można także sporządzać z wódki o mocy 45%, ale dodatek syropu cukowego musi być bardzo mały, aby całkowita moc nalewki nie spadła poniżej 35% ewentualnie 30%.
Dobra nalewka (do picia) to co najmniej 6 miesięczna nalewka, a nalewka wyborna to co najmniej roczna nalewka. W przypadku tych alkoholi czas działa na nie bardzo korzystnie (tak jak na wino, a nawet lepiej). Wiekowe nalewki np. 3, 5, 10 letnie to już powód do dymy i niebo w kieliszku
Likiery:
Likiery są mocnymi, słodkimi i bardzo aromatycznymi alkoholami. Sporządzane są z owoców świeżych, suszonych, roślin i ziół, kwiatów, przeróżnych destylatów, z koniaku, winiaku, spirytusu i olejków aromatycznych, z dodatkiem naturalnych barwników i dużej ilości syropu cukrowego.
Przyrządzanie likierów jest identyczne jak nalewek, należy tylko używać mocniejszego alkoholu do zalewania (maceracji owoców) co najmniej 60%, a wskazane jest 70% mniejsze rozcieńczenie syropem cukrowym o większej ilości cukru.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
AlicjaSz 2010.03.17 10:37
Mąż robi nalewki, ja się do tego nie mieszam, tylko konsumuje potem . ale pamiętam, że robiłam kiedyś likier kawowy. Smaczny był.Poproszę odrobinkę dobrego humoru...
czoper 2010.03.17 09:10
I staraj się uniknąć kupienia tańszego zamiennika (bardzo podobna etykieta) naprawdę na tym likierze nie warto oszczędzać :)
Mama Tymka 2010.03.17 09:10
Sama nie robię - zdarzyło mi się tylko na wesele "czarować" miodówkę z własnego miodu. Ale mam znajomych którzy robią nalewki - aroniówka, pigwówka - rewelacja. Mój tata robił też kiedyś śliwkówkę - zalał suszone śliwki spirytusem i odstawił na tydzień. Smakowała jak koniak :)taką wodą być a nie tą co żałośnie całą noc tłucze się po oknie
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.