Opublikowany przez: Familiepl 2020-10-30 11:48:54
Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie Sorin Gheorghita/ Unsplash
Bakteriami Salomonelli, mogą być groźne dla człowieka. Salmonella to najliczniejszy rodzaj Gram-ujemnych, pałeczkowatych bakterii rodziny Enterobacteriaceae, które mogą powodować silne zatrucia pokarmowe występujące głownie z biegunką, wymiotami, gorączką. Czasami zatrucie może być tak silne, że potrzebna jest pomoc lekarska a nawet pobyt w szpitalu.
W trakcie jednej z kontroli urzędowych organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność Salmonella spp. w jednej z pięciu badanych próbek masła.
Jak informuje GIS spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Masło Extra Lumiko, 200 g
Najlepiej spożyć przed:/ Nr partii: 17.11.2020 051 13:06
Producent: Lumiko Sp. z o.o., ul. Międzyrzecka 81, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06111601 WE
zdjęcie: materiały GIS
Producent w swoich wyjaśnieniach oświadczył, że prowadzi ciągły monitoring na obecność pałeczek Salmonelli Spp. w wyprodukowanych produktach, a do tej chwili nigdy nie stwierdzono obecności tego patogenu. Produkt jest wyprodukowany ze śmietanki pasteryzowanej, a prawidłowość procesu pasteryzacji potwierdzają wizualizacje. Producent podjął też wszelkie działania w ustaleniu przyczyny niezgodności i jest w trakcie ich analizy.
CZYTAJ TEŻ:
>> Które witaminy na odporność? SPRAWDŹ
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.